Loading Events

« Alle evenementen

  • Dit evenement is geweest.

Leesclub I : Roemer – Over de gekte van een vrouw

november 9 @ 19:00 - 21:00

Evenementnavigatie

lees club website

Lieve Helioten,
Tijdens de eerste leesclub zullen we onder het genot van een hapje en een drankje in het knusse Multatuli Huis Astrid Roemers Over de gekte van een vrouw bespreken. Dit doen we onder begeleiding van een docent die nader bekend gemaakt wordt.
In 2016 won Roemer de meest prestigieuze literatuurprijs van Nederland, de P.C. Hooftprijs. Maar onder het grote publiek is ze nauwelijks bekend. Hierbij een mooie gelegenheid om haar werk meer aandacht te geven.

De eerste tien leden (excl. bestuur) die zich op aanwezig zetten kunnen het boek met korting bij ons aanschaffen voor € 10,- !!! Nieuwprijs: € 19,95

Over het boek en de auteur:
Over de gekte van een vrouw
De achttienjarige Noenka wordt, wanneer zij als lerares het nest verlaat, in een samenleving gezogen die vibreert van identiteiten, botsende levensovertuigingen, agressie en persoonlijke belangen. Na negen dagen scheidt zij van haar gewelddadige man Louis en begint ze verhoudingen die haar niet bieden wat ze zoekt. Er wordt over haar geroddeld tot zij niet veilig meer is. Haar ouderlijk huis valt langzaam uiteen door de kanker die haar moeder velt, waardoor zij moet terugkeren naar haar geboortedorp. Per toeval vindt zij een uitweg die haar levensgeluk schenkt.
Over de gekte van een vrouw is een belangrijke roman over het vrouw-zijn in de jaren tachtig, waarin de koloniale geschiedenis van Suriname voelbaar wordt.

Astrid H. Roemer (Paramaribo, 1947) brak in 1982 in Nederland door met Over de gekte van een vrouw, een experimentele roman over de complexiteit van de vrouwelijke identiteit. Met dit boek zorgde Roemer voor een compleet eigen geluid in de Nederlands-Caribische literatuur en veroverde daarmee een Europees lezerspubliek. Door de positie van het hoofdpersonage, dat ten onder gaat aan masculien-maatschappelijk normbesef, werd dit boek daarnaast een grote hit in de feministische wereld. Er werden ruim 40.000 exemplaren van verkocht.
In de jaren negentig schreef zij drie dekolonisatieromans, die in 2016 opnieuw werden uitgebracht als Onmogelijk Moederland. Zij wordt zowel in Suriname als in Nederland geprezen om haar lef en eigenzinnigheid in het inmiddels uitgebreide oeuvre van poëzie, proza en theaterteksten. Zij is laureaat van de P.C. Hooftprijs voor haar proza-oeuvre.

Gegevens

Datum:
9 november, 2017
Time:
19:00 - 21:00

Locatie

Multatuli Huis
Korsjespoortsteeg 20 Amsterdam, Nederland
+ Google Maps